Onze pups
Ik vind het belangrijk dat al mijn pups gezond en goed gesocialiseerd opgroeien en geweldige nieuwe huisdieren gaan zijn en binnen elk nieuwe gezin passen. Graag deel ik mijn beleid en visie voor de pups hier;
Opvoeding
De pups groeien in huiselijke sfeer opgroeien en sociaal zo goed mogelijk worden opgevoed. Ze worden van jongs af aan in de hand genomen en zullen zo hand tam mogelijk het nest verlaten. Vanaf 5 weken leeftijd mogen zij lekker in een veilige omgeving spelen en hebben hierbij veel interactie met ons. Zodoende krijgen ze mee wat acceptabel speelgedrag is en waar de grens ligt met happen. Op 6 weken verhuizen ze naar een grote binnenkooi voor hun lichamelijke en mentale ontwikkeling en om zindelijk te worden. Ook zullen ze in aanraking zijn geweest met andere huisdieren zoals onze zeer sociale katten die goed met de fretten om kunnen gaan. Daarnaast zien maken ze op afstand kennis met de (geur van) honden.
Voeding
De hoogste kwaliteit en veilige voeding is in mijn optiek het belangrijkste. Gezien er de afgelopen jaren veel (jonge) fretten zijn met maagdarm problemen wordt er momenteel door de Werkgroep Rauwvoeding onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaak hiervan. Of dit daadwerkelijk afkomstig is van prooidieren is nu nog niet duidelijk, maar er is een sterk vermoeden. Het gaat dan voornamelijk om de prooidieren afkomstig van leverancvier die werken met massaproductie. Vooralsnog is momenteel het advies om goede kwaliteit brokken te voeren, om veiligheid te garanderen. Echter ben ik van mening dat complete prooi de beste en meest natuurlijke voeding is voor fretten en pups. Zodoende zijn wij bezig met het opzetten van een biologisch (vlees)konijnen fokprogramma, waarbij gezondheid en hygiëne voorop staat. Hopelijk kunnen wij op deze manier onze pups straks voorzien in hun natuurlijke behoeftes qua voeding. Naast konijn zullen zij Orijen Cat & Kitten brokken en Ziwipeak Cat in verschillende smaken krijgen.
Gezondheid
Om de gezondheid van de pups te waarborgen wordt er alleen gefokt met volledig gezonde fretten van wie de historie bekend is. De ouderdieren worden door de frettenspecialist gecontroleerd en goedgekeurd. Ook Vereniging Frettenfokkers Nederland controleert alle fokfretten grondig op verschillende medische punten en gedrag.
De pups ontvangen hun gezondheidscontrole en eerste enting ook bij de Frettenkliniek. Ze krijgen een preventieve behandeling tegen oormijt en andere parasieten. Ook zij krijgen een grondige controle van de VFN en een bijbehorend certificaat.
Uitzoeken en ophalen van een pup
Reserveerders kunnen gedurende de nestperiode van de pups meegenieten via onze live webcam die regelmatig aanstaat. Op 6 weken mogen de pups worden bezocht en mogen reserveerders hun keuze maken voor een pup. Hierin heb ik vaak een advies voor een goede match op basis van wat een reserveerder zoekt in een pup.
De pups mogen met 9 weken het nest verlaten en verhuizen naar hun nieuwe baasjes. Wij krijgen het volgende mee:
- controle door dierenarts gespecialiseerd in de fretten (de Frettenkliniek)
- controle door de controle commissie van de VFN
- preventieve behandeling tegen oormijt en andere parasieten
- de eerste inenting
- een inentingsboekje / dierenpaspoort
- identificatiechip
- stamboom
- al het beeldmateriaal van het nest
- een puppypakketje voorzien van informatie, speeltjes, nestlappen en voeding
De nieuwe eigenaar is zelf verantwoordelijk voor de tweede inenting.
Nazorg
Ik vind het heel belangrijk dat er een juiste match is tussen pup en eigenaar en dat de eerste periode zo soepel mogelijk verloopt. Er zal dus vanuit de Frettery veel informatie worden aangeboden. Graag help ik bij alle vragen of problemen, nu maar ook later.